Wat gebeurt er bij Zeesluis IJmuiden?

11 oktober 2018 00:00

Er is uiteraard al veel gezegd en geschreven over de bouw van de zeesluis bij IJmuiden. Logisch, want er viel ook veel over te schrijven, helaas, in dit geval. Je vergeet dan bijna dat er naast wat er fout gaat, er ook heel veel goed gaat en dat er collega’s dag in dag uit doorgaan met de bouw van de grootste sluis ter wereld.

Tijd dus om de bouw van de zeesluis de komende tijd te volgen. Want er gebeurt genoeg!

Het afzinken van de deurkas is begonnen
Zo zijn we de afgelopen maanden begonnen met het afzinken van de deurkas (caisson) aan de zeezijde van de sluis (buitenhoofd). Dat is een spannende fase in de aanleg van de nieuwe zeesluis. De deurkas met het formaat van een flatgebouw zakt centimeter voor centimeter in de grond, door het zand er onder weg te spuiten. Zo zakt het caisson door zijn eigen gewicht steeds verder naar beneden tot op zijn definitieve positie. Dit gebeurt helemaal automatisch en we controleren het proces via camera’s onder de vloer van het caisson.

In SHIP (Sluis Haven Informatie Punt, Noordersluisweg 1, IJmuiden) wordt het hele afzinkproces in zes stappen duidelijk uitgelegd. Neem daar vooral eens een kijkje!