Vruchtbare BAM150 Boomfeestdag

14 maart 2019 00:00

Circa honderd BAM-medewerkers en hun gezinsleden hebben gisteren tijdens de Nationale Boomfeestdag bomen geplant in natuurgebied het Hollands Hout nabij de Oostvaardersplassen. De bomen maken deel uit van 150.000 bomen die BAM dit jaar plant in het kader van het 150-jarig bestaan van de Groep.

Ondanks het natte en druilerige weer zat de sfeer er goed in! Na een korte uitleg over het bomen planten gingen de spades enthousiast de grond in. Er is door alle collega’s, hun partners én kinderen hard gewerkt om in totaal 1.000 bomen te planten. Het assortiment bestond uit: Beuk, Eik, Els, Kers, Walnoot, Kastanje, Berk, Wilg en Populier. 

Jeroen Kingma, directeur Health, Safety & Environment bij BAM Bouw en Vastgoed Nederland, was één van hen. ‘Op deze manier dragen wij bij aan de feestvreugde van de verjaardag van BAM en helpen wij een klein beetje mee om CO2 te reduceren. Ik zie het als een mooi cadeau voor onze omgeving en voor mij is het een extra reden om trots te zijn om voor BAM te werken.’

Bob van Rooijen, specialist tenderstrategie bij BAM Infraconsult: 'Vanuit BAM Group heb ik de uitnodiging gekregen om met een aantal BAM Infra collega's bomen te planten in Lelystad. Op dit moment werken wij met een multidisciplinair BAM Infra team aan de tender A6-N727 Lelystad. Ik heb het tenderteam gevraagd om mee te doen. Mooie combinatie: bomen planten direct naast onze projectlocatie én werken aan de verbinding in het tenderteam. Na een warm ontvangst bij Staatsbosbeheer bij de Oostvaardersplassen zijn we naar de locatie gegaan. Daar hebben we vandaag weer, wind en dikke klei getrotseerd om in duo's in totaal 500 bomen te planten. Het was een mooie kans om een concrete bijdrage te leveren aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Nu eerst de tender winnen, dan zien we dit bos elke dag een stukje groeien vanaf onze projectlocatie!'
 


 

Aantrekkelijk bos
De deelnemers werden begeleid door boswachter Hans-Erik Kuypers die een gepassioneerde toelichting op het prachtige natuurgebied gaf. Het Hollands Hout is een bijzonder natuurgebied tussen Lelystad en de Oostvaardersplassen in Flevoland. Een deel van het Hollands Hout, een langgerekte stuk landbouwgrond van 79 hectare, is niet meer in gebruik en heeft een lage natuur- en belevingswaarde.

Dit terrein zal worden omgevormd tot een aantrekkelijk bos. Voor insecten, vogels en kleine zoogdieren worden bosranden aangelegd, die voedsel en beschutting geven. Ook komen er uitkijktorens en wandelpaden. Het bos biedt ruimte aan inheemse boomsoorten, zoals walnoot, zoete kers, wintereik en linde. In totaal ontstaat 59 hectare nieuw bos op het voormalige landbouwgebied, dat voor lange tijd duurzaam wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Trees for All
BAM werkt voor het planten van de bomen samen met Trees for All. Trees for All plant circa 100.000 bomen op herbebossingsprojecten in Bolivia en Oeganda. Daarnaast worden 50.000 bomen geplant in de diverse Europese landen waar BAM actief is.

Meer weten over BAM 150 jaar? Klik hier.