Tweede nominatie voor 3D betonprinten

13 december 2018 00:00

'Future proof' is dit jaar hét thema van InfraTech. 'Future proof' zijn betekent openstaan voor nieuwe vaardigheden. InfraTech doet dat onder meer met de Innovatieprijs. Iedere twee jaar strijden meer dan 50 inzenders om deze titel, waarbij de trend in de afgelopen jaren laat zien dat opdrachtgevers en opdrachtnemers steeds vaker samen optrekken. Het maatschappelijk belang van de innovaties speelt daarbij net zo’n belangrijke rol als de pure techniek.

Pieter Bakker (projectleider) heeft afgelopen vrijdag op De Bouwcampus in Delft gepitcht. BAM Infra is namelijk met het 3D betonprinten (ook) genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2019! Vandaag precies twee weken geleden pitchte Pieter al voor de jury op de BAM Infra Innovatiedag. Op woensdag 16 januari a.s. horen we of het 3D betonprintteam óók de InfraTech Innovatieprijs in de wacht mag slepen.

InfraTech Innovatieprijs 2019
De InfraTech Innovatieprijs stimuleert innovatieve ideeën op het gebied van bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur, in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan vaarwegen, spoorwegen, kabels en leidingen, IT-infrastructuur, wegen, landuitbreidingen, industriële complexen, warmte transportleidingen, mobiliteit, smart city, etc. 

Pieter: ‘Ik ben trots om met dit gave project zelfs twee keer genomineerd te zijn.’

Duurzaam
Samen met partners hebben we vorig jaar de eerste 3D geprinte betonnen constructie ter wereld gemaakt: de fietsbrug in Gemert.

'Door het toepassen van deze techniek is het mogelijk om alle gewenste vormen te maken, zonder dat daar een bekisting voor nodig is. We kunnen het beton alleen daar neerleggen waar we het archtectonisch gezien willen hebben, of waar we het constructief gezien nodig hebben. Een grote materiaal-besparing; bij Gemert bijvoorbeeld 40% minder.'

De printer kan elementen maken tot wel 11 meter lang, 3 meter breed en 3,5 meter hoog. Het is een bouwmethode die sneller en effectiever is. Het printen van beton levert daarnaast aanzienlijk minder afval op en ook zijn er minder natuurlijke grondstoffen nodig.

Kennissessie op InfraTech
Pieter vertelt de deelnemers tijdens deze kennissessie over de start en toekomst van het betonprinten in 3D. Zorg dat jouw netwerk er op tijd bij is en stuur de link door!