Terugblik Bewust Veilig dag 2019

28 maart 2019 00:00

Op woensdag 20 maart jl. was de derde editie van de Bewust Veilig dag. Tijdens deze dag, die georganiseerd werd door de brancheorganisaties in de bouw, is op ruim 2.000 bouwplaatsen in Nederland extra aandacht besteed aan veiligheid.

Binnen BAM staat veiligheid op nummer 1. We hechten daarbij waarde aan een gezamenlijke aanpak op dit thema. Daarom hebben BAM Infra Nederland en BAM Bouw en Vastgoed Nederland ervoor gekozen de Gouden Helm trofee samen uit te reiken. De inhoudelijke thema’s tijdens de Bewust Veilig dag waren wel gekoppeld aan wat er specifiek binnen de eigen werkmaatschappij speelt. Bij BAM Infra Nederland was dit ‘Risicoherkenning in de Praktijk’ en bij BAM Bouw en Vastgoed Nederland was het thema ‘Regie op Veiligheid’.

Eén benadering voor veiligheid
‘We vinden het belangrijk om veiligheid gezamenlijk op te pakken’, vertelt Jeroen Kingma, directeur HSE. ‘Dit doen we bijvoorbeeld door de Gouden Helm competitie samen te organiseren, maar ook met onze BAM-brede veiligheidscampagne ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’. Met deze wereldwijde campagne gaan we aan de slag met de belangrijkste veiligheidsrisico’s binnen ons bedrijf, zowel op de bouwplaats als op kantoor. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen de gehele keten. Bij alles wat we doen.’ 

Risicoherkenning in de praktijk
Door heel het land op BAM-bouwplaatsen en BAM-locaties werden er voor de BAM Infra collega’s toolboxen georganiseerd met het thema ‘Risicoherkenning in de praktijk’. ‘Uit ongevalsonderzoek blijkt namelijk dat risico’s niet altijd automatisch worden herkend’, vertelt Kommer den Uil (hoofd KAM BAM Infra). ‘Soms worden risico’s wel herkend, maar kiest men bewust of onbewust toch voor een (te) gemakkelijke of zelfs onveilige oplossing. Tijdens de toolbox werden er aan de hand van praktijkvoorbeelden en foto’s veelvoorkomende risico’s besproken, zoals gebrek aan ervaring en kennis, vermoeidheid of bijvoorbeeld werken onder tijdsdruk.’

Veiligheidshesjes met LED
‘Bij het project Integraal Groot Onderhoud in Oost-Nederland hebben we de toolbox op meerdere locaties gehouden zowel in de keet als op kantoor’, vertelt Robert ten Bras, projectmanager bij BAM Infra Regionaal. ‘Met behulp van eigen voorbeelden uit de praktijk is het thema ‘Risicoherkenning in de praktijk’ onder de aandacht gebracht bij de collega’s op het project.’

‘We staan met onze onderhoudswerkzaamheden veel langs de weg, zowel overdag als ’s nachts wat uiteraard altijd risico’s met zich meebrengt. Vooral ’s nachts is de zichtbaarheid van collega’s in het werkvak een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de toolbox hebben we dit risico ook besproken en is het idee gekomen om veiligheidshesjes met LED verlichting te gebruiken in plaats van reflecterende strepen die we nu gebruiken. Dit idee is direct opgepakt door de uitvoerder en besproken met onze KAM-coördinator. Direct in het weekend konden we het veiligheidshesje met LED verlichting al dragen. Zo snel kan het gaan met een veiligheidsidee. Daarom juist is het nuttig om met het team bewust stil te staan bij de risico’s van ons werk en mogelijke oplossingen. Ik vond het een zeer nuttige toolbox.’

 Schiphol Landside
Op het project Schiphol Landside was het gehele team aanwezig tijdens de toolbox risicoherkenning in de praktijk. Ook de opdrachtgever was uitgenodigd en aanwezig. Bij de werkzaamheden op het project Schiphol Landsite houdt men veel rekening met alle activiteiten rondom Schiphol zoals het luchtverkeer, de reizigers en de vele bedrijven op Schiphol. Ook hebben ze te maken met extra strenge veiligheidsregels om alle mogelijke risico’s te voorkomen.

Tijdens de toolbox kregen de collega’s in de bouwkeet een korte introductie over veiligheid en risicoherkenning. Vervolgens zijn de collega’s in kleine groepjes de bouwplaats opgegaan om eens goed rond te kijken en eventuele risico’s te herkennen. Eerst was men nog wat huiverig om dingen te roepen over risico’s op de bouwplaats, maar ondanks de zeer strenge veiligheidseisen waren er echt wel zaken die beter konden was de eindconclusie. Het gaat vaak om de details waar het mis kan gaan. En collega’s vinden het spannend om elkaar aan te spreken op een onveilige situatie of gaan ervan uit dat een ander het wel meldt. Er waren veel goede dingen en door het gesprek daarover te voeren kwamen ook punten naar voren die beter konden.

Fotowedstrijd: 63 inzendingen
Net als vorig jaar organiseerde BAM Infra tijdens de Bewust Veilig Dag een fotowedstrijd. In 2018 werden de deelnemers verzocht een ‘safie’ over het thema ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’ in te zenden. Dit jaar was het verzoek om via de BAM Infra Safety app (BAM Meld) een foto te uploaden van een ‘good practice’ op de bouwlocatie. Op deze manier is op een positieve manier nagedacht over risicoherkenning, is de mogelijkheid geboden om goede ideeën te delen met de organisatie én is het gebruik van BAMmeld gestimuleerd. 

Dit jaar waren er maar liefst 63 inzendingen die kans maken op een foodtruck op de bouw-, werkplaats of kantoor. Binnenkort maken we de winnaar bekend. De foto’s worden op dit moment beoordeeld door de vakgroep.

Individuele Gouden Helm uitreiking
Tijdens de gezamenlijke uitreiking van de individuele Gouden Helm trofee zijn de genomineerden van zowel BAM Infra Nederland als BAM Bouw en Vastgoed Nederland, in het zonnetje gezet.

En de winnaars zijn…

  • De winnaar van de Gouden Helm bij BAM Infra Nederland is Ceres van Hal (werkvoorbereider bij BAM Infra Energie & Water). Ceres, trots met zijn Gouden Helm certificaat in zijn hand, vertelt: 'Ik ben een trotse winnaar! Ik zou tegen iedereen willen zeggen dat het bedenken van een veiligheidsidee helemaal niet complex hoeft te zijn. Veiligheid is namelijk bij alles belangrijk. Gewoon indienen.’ Ceres heeft een oplossing bedacht tegen het omvallen van minigravers, met name rondom het spoor. Hij heeft bedacht om aan beide zijkanten van de minigraver inklapbare stempels te bevestigen, waardoor de gravers stabieler zijn en toch nog steeds mobiel
  • Binnen BAM Bouw en Vastgoed Nederland heeft Dennis van Hees van BAM Bouw en Techniek - Regio Midden, de Gouden Helm gewonnen. Hij bedacht een slotje waarmee op persoonsniveau te traceren is welke BAM-collega de installatie heeft in- of uitgeschakeld.
  • De twee Zilveren Helm trofeeën gingen naar: Sebastiaan Verbrugge & Maarten Buitendijk van BAM Materieel en Mario Bogers van BAM Wonen Renovatie Concepten. Zij bedachten respectievelijk een gestandaardiseerde hijscontainer en ideeën voor standaardisatie, waarmee de kans op een ongeval kleiner wordt.
  • De overige winnaars van de zilveren helmen zijn: Celeste Kilmamas (BAM Infra Energie & Water), Henrie van de Wetering (BAM Infra Rail), Omar Darwish (BAM Infra Verkeerstechniek), Peter Roelofs (BAM Infra Verkeerstechniek), leden van het projectteam OMOP Almere (BAM Infra Regionaal) en John Boer (BAM Infra Verkeerstechniek).

 

Bekijk hieronder de vlog van de uitreiking van de Gouden Helm Competitie, met onder andere korte reacties van de winnaars.

 

8 oktober 2019: Wereldwijde BAM Veiligheidsdag
‘Later dit jaar gaan BAM Infra en BAM Bouw en Vastgoed samen, op uniforme wijze, invulling geven aan de Wereldwijde BAM Veiligheidsdag’, vertelt Kommer den Uil. ‘Noteer deze dag, die plaatsvindt op dinsdag 8 oktober 2019, alvast in je agenda. Over de exacte invulling van de dag informeren wij je later.’