Smart Cities powered by BAM

20 december 2018 00:00

Hoe zal Nederland er over een paar jaar uitzien? Gaan we dan in zelfrijdende auto’s naar ons werk? Liggen onze boodschappen al in de koelkast op het moment dat we thuiskomen? Is alles elektrisch? Vragen waar BAM zich al een tijdje in verdiept. Logisch dus dat ‘Smart City’ het thema was van de vierde BAM Open Collaboration Day!

Ongeveer 150 enthousiaste BAM-ers verzamelden zich donderdagmiddag 13 december jl. bij C-Bèta in Hoofddorp. ‘Dit is een opkomst waar we heel blij van worden als organisatie, mooi om te zien dat er zoveel belangstelling is vanuit BAM voor de Open Collaboration Day en dit specifieke thema’, aldus Rob Heuvelmans van de OCD organisatie.

Teamwork en trends
In een bijzondere ‘oude nieuwe’ schuur, gerenoveerd met circulaire materialen, was het woord als eerste aan onze CFO Frans den Houter. Hij vertelde onder meer over zijn ‘guilty pleasure’: Expeditie Robinson. Hoe hij daarbij kwam? Hij gaf mee dat teams die soms zwakker lijken uiteindelijk toch sterker zijn. Hun ‘drive’ en samenwerking is vaak wel goed en daarom moet je ze niet onderschatten. Vervolgens vertelde gastspreker en trendwatcher, Vincent Everts, over zijn kijk op de toekomst van steden.

Eh ... Smart City?
Wat is dat eigenlijk precies? In een Smart City wordt de kwaliteit van leven en informatievoorziening verbeterd, doordat nieuwe digitale toepassingen zowel de overheid als haar burgers ondersteunen. In een notendop draagt een Smart City bij aan een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.

Jolanda van Zanen (directeur Energie & Water) en Bramske van Beijma (manager procesbeheersing Energie & Water) verdiepen zich binnen BAM al een tijdje in dit onderwerp. Jolanda van Zanen: ‘Met zo’n 25 enthousiaste collega’s zijn we onlangs bij elkaar gekomen om over dit ‘hot topic’ te praten en kennis te delen. Mijn droom? Een BAM-wijk, powered by BAM!’

Creatief aan de slag
Na de sprekers gingen de 15 fanatieke teams aan de slag met het bedenken en ontwerpen van hún ‘Smart City’ in Eindhoven. Het was goed fris in de schuur, maar toen de opdracht begon, steeg de temperatuur. Binnen 60 minuten moesten de teams namelijk een maquette maken voor een wijk met onder andere 1.500 inwoners en 400 werkplekken. De teams kregen daarnaast nog meer specifieke eisen waaraan de nieuwe woonwijk moest voldoen. Alles was mogelijk en niets was te gek. Met rietjes, wasknijpers, crêpepapier, lijm en tie-rips werden de leukste en meest fantasierijke creaties gemaakt. Van 'BAM Bini Beach' tot 'co-creating the future'.

Dragon’s Den
Jolanda van Zanen, Bramske van Beijma, Carola Michielsen en Maarten Markus waren tijdens ‘de wedstrijd’ als jury fictief werkzaam bij de gemeente Eindhoven. Zij liepen, samen met de facilitators, tussen de hard knutselende teams rond. Op zoek naar hét idee voor een slimme wijk. Het uur vloog voorbij. De jury koos de vijf beste teams uit, die hun idee moesten pitchen voor de hele groep. Er kwam van alles voorbij; van automatische kabelbanen, tot urban farms en data-duizendpoten.

And the winner is …
De jury liet weten blij verrast te zijn met de creatieve ideeën en leuke pitches. ‘Leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast aan de slag is gegaan’, aldus Carola. Maar uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn. En dat was het team bestaande uit: Marianne Warmerdam, Niels Smit, Renske Gaykema, Remke van Toor, Mirjam Vis, Raymon van Miltenburg en Céline Bent.

 

 

 

Een geslaagde dag
De vierde Open Collaboration Day was weer zeer geslaagd. Veel BAM-ers gingen, na een afsluitende borrel, weer een stuk ‘smarter’ richting huis.

Heb jij deze Open Collaboration Day gemist? Zorg dat je er de volgende keer bij bent. Niet alleen goed om kennis te delen, maar ook voor het uitbreiden en versterken van je netwerk absoluut de moeite waard! Bekijk hieronder de vlog en foto's om een impressie te krijgen van de dag.