Slimmer met BIM

21 maart 2019 00:00

3D ontwerpen, 3D wapenen, 3D scannen, 4D plannen en digitaal keuren. Allemaal onderdelen van BIM. Maar wat is nu wat en waarvoor gebruik je het? En wat is BIM nu eigenlijk?

Tijdens de Digital Construction Day op 18 april a.s. in Bouw & Infra Park (Harderwijk) komt dit ter sprake. Op deze dag laten wij een select gezelschap van projectorganisatoren, managers uitvoering, managers voorbereiding, (hoofd-) uitvoerders en werkvoorbereiders ervaren welke technieken en technologieën er nu al toepasbaar zijn. Samen met onze partners Topcon, Autodesk, Synchro Software en Esri verzorgen wij een interessant programma met alle ins & outs op het gebied van digitalisering.

BIM naar de bouwplaats, de bouwplaats naar BIM
Als thema voor de Digital Construction Day is gekozen voor: ‘BIM naar de bouwplaats, de bouwplaats naar BIM’. We bereiden projecten steeds digitaler voor. Door deze informatie ook op de bouwplaats te benutten voorkomen we fouten en werken we efficiënter. De maatvoering kunnen we bijvoorbeeld direct uit het ontwerpmodel halen en in de landmeetapparatuur inlezen, of we kunnen het gebruiken om machines aan te sturen zonder de tussenkomst van tekeningen. Als we tijdens de uitvoering ook de informatie digitaal verzamelen en we de juiste keuringen uitvoeren om het werk op te leveren aan de klant, werken we efficiënter en leren we meer over de risico’s van de toegepaste uitvoeringsmethodes.

Bob Moons: ‘Door digitaler te werken worden we productiever, voorspelbaarder en kunnen we makkelijker resultaten vergelijken en zo ook beter leren. Maar dat gaat zeker niet vanzelf. Hiervoor moeten alle mensen in de keten van het bouwproces bekend zijn met de informatievraag van de ander. Zo moet bijvoorbeeld de modeleur weten welke data de landmeter nodig heeft om iets uit te kunnen zetten vanuit het BIM-model. En de keurder moet weten hoe hij de keuringen digitaal kan uitvoeren. Daarnaast moet de projectorganisatie bekend zijn met de mogelijkheden en uitdagingen als je dergelijke toepassingen wilt implementeren op je project. Dat willen we laten zien tijdens de Digital Construction Day. We hopen zo collega’s te enthousiasmeren om dit onderwerp te omarmen en mee te nemen naar hun bouwplaats.’

Slimmer produceren met BIM
Eén van de vijf workshops tijdens de Digital Construction Day is ‘Slimmer produceren met BIM’. Christiaan Sijmons (werkvoorbereider BAM Infra Regionaal) organiseert deze workshop. Maar wat is BIM nu eigenlijk? BIM staat voor Building Information Modeling. Het is een methode om met behulp van software het proces van ontwerpen, plannen, uitvoeren en beheren te optimaliseren en efficiënter te maken. Daarbij wordt een bouwwerk als 3D-model opgebouwd. Een 3D-model is echter niet per definitie een BIM-model. Met de stap naar BIM voeg je meer informatie dan alleen geometrie toe aan het model. Denk aan materiaaleigenschappen, productiedatum, leveranciers, keuringsresultaten of productcertificaten.

Christiaan: ‘Veel mensen denken dat BIM heel ingewikkeld is. Dat valt eigenlijk best mee. Je kunt eenvoudig starten met een 3D-model en steeds een stapje verder gaan. Elk afzonderlijk aspect van BIM (3D ontwerp, 4D planning, etc.) kent veel detailniveaus en verschillende toepasbaarheden. Zo is het van belang dat je van tevoren goed nadenkt wat je uit het BIM-model wilt halen en waarvoor je het wilt gebruiken. Alleen dan weet je welke informatie je van tevoren in het BIM-model moet stoppen om het maximale resultaat eruit te halen.'
 

Meerwaarde
Slimmer produceren met BIM geldt niet alleen voor slimmer ontwerpen en bouwen, maar ook voor de samenwerking met onderaannemers, leveranciers en andere partners. Door ze eerder te betrekken en ook onderdelen in 3D aan te laten leveren, kunnen we dit opnemen in het BIM-model. BIM gebruik je niet zomaar, het moet natuurlijk iets opleveren. Met BIM maak je o.a. het project visueel en dat geeft meer inzicht in wat en hoe we gaan bouwen en hoe het eruit komt te zien in de bestaande omgeving. Daarnaast breng je - ook voor tijdelijke voorbouwlocaties of faseringen - de knelpunten en raakvlakken in beeld. Het verplicht je om vroeg over dingen na te denken. Zo kun je op tijd de problemen oplossen en kom je er niet pas op de bouwplaats achter.

Christiaan: ‘Ik adviseer altijd om nuchter te kijken naar BIM, want BIM is slechts een hulpmiddel. Kijk wat je met BIM kan en bepaal dan wat je er van tevoren in moet stoppen en welke afspraken je moet maken, om het gewenste resultaat te behalen. Neem BIM in kleine stapjes tot je en ga telkens een stapje verder. Wees niet bang om iets nieuws uit te proberen.’
 

Next week: Digitale maatvoering
Volgende week geeft Mike van der Geest (projectorganisator BAM Infra Regionaal) een toelichting op de workshop ‘Digitale maatvoering’.