Privacy: De Vraag van de Week

11 september 2018 16:36

We merken dat collega’s zich steeds meer bewust worden van de rol die privacy speelt in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit leidt ertoe dat de vragen binnen blijven komen bij onze Privacy Officer, bijvoorbeeld over hoe jij zo veilig mogelijk om kan gaan met persoonsgegevens. Dit zien we graag en blijf deze vragen ook vooral stellen!

De Vraag van de Week luidt:
‘Waar dien ik rekening mee te houden bij het versturen van mailings en nieuwsbrieven naar klanten?’

Het antwoord:
Allereerst is het van belang dat we ons houden aan het specifieke doel voor de mailing of nieuwsbrief waarvoor wij de contactgegevens hebben verkregen. Indien bijvoorbeeld iemand kenbaar heeft gemaakt, geïnteresseerd te zijn in informatieverstrekking rondom de voortgang van een bepaald bouwproject van BAM en hiervan per mail op de hoogte gehouden wil worden, dan mag je zijn of haar e-mailadres gebruiken om een nieuwsbericht te versturen over dat specifieke project.

Zodra vervolgens de nieuwsbrief verzonden gaat worden, gebeurt dit vaak naar een grote groep geïnteresseerden tegelijkertijd. Hierbij is het van belang dat de ontvangers van de e-mail elkaars e-mailadres niet zien. Een e-mailadres wordt namelijk gezien als een persoonsgegeven. Indien je per ongeluk bij een nieuwsbrief alle e-mailadressen in de ‘Aan’ of in de ‘CC’ zet in plaats van in de ‘BCC’, is er direct sprake van een datalek. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Wees hier dus alert op.

Daarnaast is het van belang dat iedere externe nieuwsbrief of mailing een 'opt-out' functie bevat. Dit houdt in, dat de klant door een eenvoudige druk op de knop zich moet kunnen afmelden voor de nieuwsbrief. Heeft iemand zich uitgeschreven, dan heb je de persoonsgegevens ook niet meer nodig voor het doel waarvoor je ze hebt verkregen en dien je ze definitief te verwijderen.

Meer weten?
Bel of mail Arjan van Wingerden (informatiemanager): arjan.van.wingerden@bam.com, telefoon: (06) 50 88 90 03, of Jurgen Leissner (privacy officer): jurgen.leissner@bam.com, telefoon: (06) 12 98 00 66.