Privacy: De Vraag van de Week

29 augustus 2018 10:22

Het zal iedereen die LinkedIn gebruikt bekend voorkomen: uitnodigingen van wildvreemden. Is dat een goed idee of niet? De meningen zijn verdeeld. 

De Vraag Van De Week luidt:
‘Wat doet je met LinkedIn verzoeken van mensen die je niet kent?’

Het Antwoord:
Wees voorzichtig. LinkedIn heeft last van een wildgroei aan nepaccounts. Op LinkedIn kan het vanuit de wens een breder netwerk te bereiken aantrekkelijker - en dus laagdrempeliger - zijn om een connectieverzoek te accepteren. Ook heeft LinkedIn ‘last’ van een grote mate van schijnveiligheid. Je bent op dat netwerk namelijk niet altijd berekend op een 'aanval'. Via een sociaal medium als Facebook zijn we in de 'private messages' allemaal wel een keer benaderd door iemand - meestal geen 'friend' - die probeert je een vervelend linkje of een vreemde bijlage te sturen. Op een professioneel netwerk verwacht je dat toch minder.

Daarnaast is het versturen van gevaarlijke linkjes of virussen via een privébericht niet altijd het hoofddoel op het netwerk van LinkedIn. Een cybercrimineel kan vanuit de connectie zelf al veel informatie over jou verzamelen. Denk aan je andere relaties, maar ook je arbeidsverleden, genoten opleidingen en eventuele contactgegevens die je deelt, waardoor je met die informatie weer op andere manieren benaderd kunt worden.

Advies:
Natuurlijk is iedereen vrij om te accepteren wie hij/zij wilt. Let wel goed op wie je linkt. Zo is er onderzoek gedaan naar neppe LinkedIn accounts waarbij het profiel suggereert dat zij voor BAM werken. Na het maken van een connectie zijn er verschillende manieren waarop jij gedupeerd kunt raken. Denk aan verzoeken om geld te verdienen, mogelijke fraude initiatieven, of er worden kwaadaardige documenten of URL’s gedeeld waarna jouw computer een virus heeft en voor de verkeerde doeleinden kan worden gebruikt.

6 Tips om fake accounts op LinkedIn te spotten:

  • Twijfelachtige profielfoto
  • Gebrekkige spelling en grammatica
  • Onwaarschijnlijke omvang van het netwerk
  • Check het arbeidsverleden
  • Pas op voor ‘beroemdheden’
  • Pas op voor buitenlandse profielen

Meer weten?
Bel of mail Arjan van Wingerden (informatiemanager): telefoon: (06) 50 88 90 03, of Jurgen Leissner (privacy officer): telefoon: (06) 12 98 00 66.