Pim kiest het luchtruim

6 september 2018 00:00

Een bouwbedrijf, artificial intelligence (ofwel: kunstmatige intelligentie) en satellietbeelden. Wat hebben die met elkaar te maken? Nou, best veel volgens onze collega Kitting Lee, die sinds twee jaar als business & commercial manager werkt bij BAM Infra. Hij heeft tenderervaring opgedaan bij BAM PPP en past deze kennis nu toe bij BAM Infra, waar hij aan ‘intelligente’ innovaties werkt.

Pim, onze Infra fan, wilde meer weten over hoe BAM Infra satellietbeelden en artificial intelligence inzet. In zijn nieuwste vlog koos hij het luchtruim. Bekijk de vlog hieronder. 

 

 

Anders en slimmer
Het proces van inspectie tot onderhoud van gebieden kost veel tijd. Normaal gesproken deden wij voorafgaand aan de gunning van een gebiedscontract een steekproef van het gebied. Na gunning voerden wij dan een volledige analyse uit. Vaak in combinatie met een visuele schouw en handmatige analyse. Binnen BAM Infra maken we al wel gebruik van auto’s met camera’s voor het opnemen van de beelden, maar alle beelden werden nog één voor één bekeken met het menselijk oog. ‘Dat kan anders en slimmer’, dachten we bij BAM Infra.

Bundeling van bronnen
In samenwerking met Sobolt gebruiken wij de door hen ontwikkelde technologie om met geo-informatie en satellietdata een gebied te analyseren. Deze innovatieve technologie herkent vanuit de ruimte objecten op aarde. Zelfs overhangende bomen, viaducten en schaduwen analyseert dit slimme algoritme. De analyse van een gebied is met de Sobolt technologie meer dan 99,8% nauwkeurig.

Kitting: ‘Op deze manier brengen wij snel in kaart hoeveel asfalt, groen en water er in een gebied is. Bij gebiedscontracten geven wij onze opdrachtgevers snel en efficiënt een nauwkeurig beeld wat de volumes binnen hun areaal zijn. In de aanbestedingsfase van het onderhoudscontract Zuid-Kennemerland IJmond in Noord-Holland is deze vernieuwende technologie al succesvol toegepast.’

Maar er kan nog veel meer … 
Deze technologie heeft een enorme potentie, omdat het algoritme steeds slimmer wordt. Door het algoritme te trainen krijgt de output een constante kwaliteit, die zich keer op keer verbetert.

Kitting: ‘Tot nu toe hebben wij ervaring opgedaan met een beeldherkenningsalgoritme. We gaan nu ook aan de slag met een algoritme op basis van tekstherkenning. Op dit moment evalueren we al onze projecten en tenders. Hoe mooi zou het zijn als je deze data door een algoritme kunt laten analyseren, en vervolgens kunt combineren met data van nieuwe aanbestedingen. Zo kan de computer met behulp van artificial intelligence ons een advies geven over welke projecten het meest kansrijk zijn voor BAM Infra. Dat is toch handig!’

Maar er kan nog veel meer … Als we onze infrastructuur en 'assets' voorzien van sensoren (wat we nu al veelvuldig doen) en deze data (verkregen uit die sensoren) koppelen aan satellietbeelden en kaartfoto’s, van bijvoorbeeld het kadaster of weerstations, dan krijgen we pas echt ‘big data’ in handen. Zo krijgen we inzichten in verbanden en patronen die ons menselijk brein niet aan kan.

 

Like & share!
Deel de vlogs van Pim met jouw netwerk! Weten hoe je dit doet? Lees hier de instructie! Je kunt Pim ook via LinkedIn volgen!

Lees hier wat Cobouw schrijft over artificial intelligence.