‘Inklapbare stempels’ wint Gouden Helm

21 maart 2019 00:00

Gisteren tijdens de Bewust Veilig Dag werden de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren en Gouden Helm Competitie 2018. De winnaar van de Gouden Helm is Ceres van Hal (werkvoorbereider bij BAM Infra Energie & Water). Ceres, trots met zijn Gouden Helm certificaat in zijn hand, vertelde: 'Ik ben een trotse winnaar! Ik zou tegen iedereen willen zeggen dat het bedenken van een veiligheidsidee helemaal niet complex hoeft te zijn. Veiligheid is namelijk bij alles belangrijk. Gewoon indienen!'

Met deze competitie willen we het veiligheidsbewustzijn stimuleren. Dit jaar werd de competitie breder getrokken dan alleen BAM Infra. Voor het eerst werd het samen georganiseerd met BAM Bouw en Vastgoed.

Inklapbare stempels
Ceres van Hal bedacht een oplossing tegen het omvallen van minigravers. Ceres: ‘Rondom het spoor zijn er in de afgelopen jaren meerdere veiligheidsincidenten geweest waarbij minigravers zijn omgevallen. Werken aan het spoor gebeurt vaak op smalle werkplekken en steile taluds. In de huidige situatie kunnen we bij de minigravers de rupsbanden verder uit elkaar zetten om een betere stabiliteit te krijgen, maar helaas is dit niet in alle gevallen voldoende. Mijn veiligheidsidee is om aan beiden zijkanten van de minigravers stempels te bevestigen, waardoor de gravers nog beter bestand zijn tegen het omvallen terwijl de mobiliteit gewaarborgd blijft. Deze stempels zijn namelijk inklapbaar, waardoor dit materieel nog steeds met dezelfde aanhanger kan worden verplaatst.’

Volgende week meer
Volgende week verschijnt er een uitgebreid verslag van de Bewust Veilig Dag én een vlog over de uitreiking van de Zilveren en Gouden Helm Competitie.

 

Foto links: Winnaar Gouden Helm Ceres van Hal in het midden naast Erik Staps (rechts) en Kommer den Uil (links); foto rechts: Alle Zilveren Helm winnaars.