Eindelijk gelukt: eerste Xbloc-project in Nederland

17 september 2015 10:40

Het innovatieve golfbrekerelement Xbloc, ontwikkeld door BAM Infraconsult, is al vaak toegepast in het buitenland, maar het was wachten op het eerste Nederlandse project. Dit is momenteel in volle realisatie bij Cadzand-Bad.

‘Eindelijk is het gelukt!’ vertelt Bas Reedijk trots. Hij stond ruim tien jaar geleden aan de wieg van het revolutionaire golfbrekerblok, dat oeverbeschermingen en golfbrekers beschermt tegen zware golfslag. Xblocs worden wereldwijd toegepast en nu voor het eerst ook in Nederland, als onderdeel van de kustversterkende maatregelen in Cadzand-Bad. De kust moet in de toekomst een ‘superstorm’ kunnen weerstaan. Zo’n storm komt eens in de 4.000 jaar voor.

Twee golfbrekers
De Combinatie Cadzand-Bad, een samenwerking tussen BAM Infra en Martens en Van Oord, voert de werkzaamheden uit. Ze bouwt onder meer twee golfbrekers met Xblocs van 4 m³ en 1,5 m³. De bouw van de golfbrekers ging later van start dan gepland, doordat het onderzoek naar en het ruimen van niet-gesprongen explosieven uitliep. Hierdoor moest de hele zomer worden doorgewerkt om de kust voor het stormseizoen veilig te hebben. De golfbrekers worden eind 2015 opgeleverd, het hele project is medio 2016 klaar.

Geoptimaliseerd ontwerp
Bij het project zijn diverse afdelingen van BAM Infraconsult betrokken. Ze maakten onder meer het 3D-ontwerp van de kustversterking en hebben de juiste samenstelling van het betonmengsel voor de Xblocs bepaald. Het ontwerp is geoptimaliseerd waardoor er minder zand, steen en beton voor de kustversterking nodig was. In de tender- en detailontwerpfase zijn in het Waterlaboratorium in Utrecht diverse modelproeven gedaan.

Het project stond de afgelopen maanden volop in de belangstelling en trok veel bezoekers. Naast omwonenden en belangstellenden kwamen organisaties als PIANC (Permanent International Association of Navigation Congresses) en het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) een kijkje nemen. ‘Zelfs buitenlandse aannemers tonen interesse voor dit project’, zegt Bas. ‘Het heeft best lang geduurd om het eerste project met Xbloc in Nederland te realiseren, maar dat maakt ons zeker niet minder trots.’