Doorgronden met een digitale bril

6 december 2018 00:00

Op 29 november jl. vond de BAM Infra Innovatiedag plaats. Dit jaar waren de genodigden welkom in de Caballerofabriek in Den Haag. Voor de genomineerden een hele spannende dag; wie heeft het beste idee en gaat dit jaar met de titel ‘Winnaar BAM Infra Innovatieprijs 2018’ en maar liefst € 10.000 ontwikkelbudget naar huis? Om die felbegeerde prijs te bemachtigen, was het aan alle genomineerden de taak de jury te overtuigen van hun idee door middel van een ‘pitch’.

Pitchen
Van de 58 ingezonden ideeën zijn er uiteindelijk negen genomineerd voor de Innovatieprijs, verdeeld over drie categorieën. De genomineerden hebben vooraf een ‘pitch-training’ gehad, waarin zij zijn klaargestoomd voor de zinderende finale. In drie minuten hebben zij vervolgens op een creatieve, en natuurlijk innovatieve, manier hun idee gepresenteerd aan de kritische jury: Marinus Schimmel (directeur BAM Infra NL), Ruud Splitthoff (Directeur LFO RWS), Henk Bothof (Directeur ICT ProRail), Naïma Kassem (Manager X-team Enexis) en Peter Mooij (Wetenschapper en schrijver ‘De dikke alg’).

Winnaars
Rond 17:00 uur maakte juryvoorzitter Marinus Schimmel, na intensief beraad met de andere juryleden, de winnaars van de drie categorieën bekend. En dit was niet altijd even gemakkelijk: ’Soms hebben we behoorlijk gediscussieerd, andere keren zaten we op één lijn en waren we er zo uit’, aldus Marinus. Na wikken en wegen is de jury het eens geworden over de volgende winnaars:

Hét innovatieve idee van 2018
Van deze drie winnaars is er één winnaar voor de Innovatieprijs gekozen. Brigitta Lindeboom-Kroes heeft als enige vrouw gepitcht en samen met haar team van Energie & Water de titel weten binnen te halen. Ze heeft haar pitch veel thuis geoefend. Brigitta: ’Ze werden er gek van.’ Maar hard werken wordt beloond! De trotse winnares geeft nog een tip: ’Blijf goed samenwerken en luisteren naar elkaars ideeën. En zorg voor een gemixt team.’

Doorgronden met een digitale bril.jpg

 

 

 

 

 

 

 

BAM Infra Energie en Water graaft dagelijks meerdere kilometers aan sleuven voor de aanleg en renovatie van netwerken. Bij het ontgraven wijkt de daadwerkelijke ligging vaak af. De innovatie van Brigitta en haar team brengt de bestaande ligging in de ondergrond digitaal in beeld op een bril bij de medewerker. Hierdoor kan in de engineeringsfase lokaal (evt. samen met de opdrachtgever) een optimalisatie plaatsvinden bij de keuze van een tracé. Bij het graven van de sleuf kan dezelfde bril worden gebruikt door de graafmachinist (of voorsteker). Zij krijgen de kabel en leiding geprojecteerd op het maaiveld. Dit draagt bij aan een vermindering van graafschades. Bij constatering van afwijkingen in de ligging van de bestaande kabels en leidingen registreert de innovatie de afwijking. Hiermee wordt de totale sector geholpen. Na de aanleg van de nieuwe kabels en leidingen registreert de innovatie de exacte ligging en is een landmeter ter plaatse niet meer nodig. 

Positieve reacties
De sfeer was erg goed. We hebben veel gehoord, maar ook gelachen. Directeur Marinus Schimmel is erg enthousiast over alle ingezonden ideeën en de BAM Infra Innovatiedag in het algemeen: ’Iedereen heeft ongelofelijk hard gewerkt. Eigenlijk wil je iedereen de eerste prijs geven. Daarnaast vind ik het heel mooi dat we als BAM samen met klanten hierover gesproken hebben. Zij kunnen het beste teruggeven wat de waarde is van onze propositie.’

Wij feliciteren alle winnaars met hun prijs en bedanken iedereen die een idee heeft ingezonden! Blijf vooral ideeën bedenken en doe de volgende editie (weer) mee. Onderstaande foto’s en vlog geven een impressie van de Innovatiedag. Wie weet tot volgend jaar!