Coming up: Digital Construction Day 2019

14 maart 2019 00:00

Digitialisering. We make it before we make it. BIM. Kreten die we regelmatig horen. Maar hoe digitaal zijn wij eigenlijk op onze projecten? Wat kunnen we tegenwoordig allemaal al binnen BAM met de huidige technologie?

Vragen waarop we donderdag 18 april a.s. antwoord geven tijdens de eerste BAM Digital Construction Day in Bouw & Infra Park in Harderwijk. We laten een select gezelschap van projectorganisatoren, managers uitvoering, managers voorbereiding, (hoofd-) uitvoerders en werkvoorbereiders ervaren welke technieken en technologieën er al toepasbaar zijn, en die zij als het ware zo kunnen meenemen naar hun project.

Waarom is digitalisering belangrijk?
BAM Infra Nederland wil haar visie realiseren, als dé partner voor infrastructurele verbindingen in Nederland door klantbewust, efficiënt én digitaal te werken. Op elk project is er informatieverlies. Wij zijn nu eenmaal mensen en bij elke overdracht van informatie wordt wel iets vergeten. Door dingen digitaal vast te leggen, probeer je dit informatieverlies zo veel mogelijk te beperken en efficiënter te werken. Daarnaast breng je met digitalisering informatie in kaart, kun je vooruitkijken en zo problemen onderkennen (raakvlakken en risico’s). Op die manier voorkom je latere problemen en de daarbij behorende kosten. Niet onbelangrijk!

Ton Buijink (voorzitter stuurgroep Digital Construction BAM Infra): ‘BAM loopt qua digitalisering van het ontwerp- en bouwproces voorop. Digitalisering is alleen nog niet in alle werkzaamheden op onze projecten doorgevoerd. De volgende grote stappen die we op dit vlak maken, betreffen de voorbereiding en uitvoering. Op de Digital Construction Day 2019 laten we onze collega’s zien welke mogelijkheden in digitalisering hiervoor al zijn. Het doel is natuurlijk om iedereen te stimuleren deze digital construction tools toe te passen op de projecten. De Digital Construction Day 2019 gaat daar zeker aan bijdragen!’

BIM naar de bouwplaats, de bouwplaats naar BIM
Hoe passen we 4D toe? Welke mobiele apps kunnen we gebruiken op de bouwplaats? Hoe brengen we de bouwplaats digitaal in kaart? Tijdens de Digital Construction Day 2019 met als thema 'BIM naar de bouwplaats, de bouwplaats naar BIM' komen deze onderwerpen onder meer aan bod. Samen met onze partners Topcon, Autodesk, Synchro Software en Esri verzorgen wij een interessant programma met alle ins & outs op het gebied van digitalisering. Naast een plenair gedeelte en een marktplein met demonstraties vinden er deze dag ook een vijftal workshops plaats. De komende weken lichten we deze workshops een voor een toe. Deze week starten we met de workshop: ‘Het gebruik van 4D plannen’.

Praktisch en niet moeilijk­
Wat kun je met 4D plannen op een project? Hoe gebruik je het en wat is de meerwaarde voor het project? Brigt Rykkje (Engineer Bouwtechniek en kartrekker Digital Construction binnen Multidisciplinaire Contracten) en Hellen van Dijk (werkvoorbereider Regionaal) vertellen hoe en waarom we met 4D werken. Wat is het voordeel van 4D, en hoe ziet dit er in de Synchro/Navisworks software, die wij hierbij gebruiken, er dan uit? 4D is veel meer dan een filmpje of een set plaatjes, maar een praktische tool die minder moeilijk toepasbaar is, dan iedereen meestal denkt. Juist omdat we op steeds meer projecten beschikken over een 3D model, is dit een makkelijke en logische vervolgstap.

Brigt: ‘Helaas komt het voor dat onze planning tijdens de uitvoering niet betrouwbaar is en we de planning moeten aanpassen. Soms is onze planning te optimistisch, simpelweg omdat in het begin nog niet alles duidelijk is. Met 4D plannen maak je de planning visueel en zie je beter hoe je dingen tijdens het bouwproces kunt verwachten. Omdat het beeld realistischer is, kunnen we ons met 4D een beter beeld vormen van dit proces.’

Ook de rol van de werkvoorbereider die de spin is in het 4D web, komt tijdens deze workshop uitvoerig in beeld.

In deze animatievideo transporteren we de stalen boogbrug van het project Spoorbrug Utrecht van de voorbouwlocatie naar de definitieve locatie over het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze grootschalige operatie vond plaats in een weekendbuitendienststelling in november 2017. De animatie is gemaakt in Synchro, gekoppeld aan de planning en veelvuldig in de media gebruikt als communicatiemiddel voor de buitenwereld.

Next week: Slimmer met BIM
Volgende week geeft Christiaan Sijmons (werkvoorbereider BAM Infra Regionaal) een toelichting op de workshop ‘Slimmer produceren met BIM’.