BIM360Field op project Onderdoorgangen Westelijke Spoorzone Ede

17 maart 2016 00:00

In het kader van het digitaal keuren gebaseerd op 3D modellen, wordt op het project Onderdoorgangen Westelijke Spoorzone Ede de applicatie BIM360Field toegepast. De afdeling Constructieve Modellering van BAM Infraconsult ondersteunt het uitvoeringsteam met modellen en de inrichting van de applicatie.

Arjan Alberink (BAM Infraconsult): “BIM360Field is een applicatie dat veiligheids- en kwaliteitsinformatie samenbrengt in één 3D model en is speciaal ontworpen voor de werkzaamheden op de bouwplaats.” De applicatie werkt op de Ipad en laptop. Als de resultaten positief zijn, is het plan om de software over meerdere nieuwe infra projecten uit te rollen.

Wout van Hees, werkvoorbereider op het project in Ede vertelt:
“Door het gebruik van BIM360Field is het mogelijk om buiten op het project het 3D model te raadplegen. Dit geeft ons als projectteam op ieder gewenst moment direct inzicht in het te realiseren onderdeel.”  Daarnaast wordt het 3D denken ondersteund.

“Een bouwplaatsmedewerker is in staat van een 2D werktekening een 3D beeld te vormen. Momenteel wordt een werktekening (2D) door de bouwplaatsmedewerker in zijn of haar hoofd omgezet naar 3D, dit kost tijd en vergroot de kans op fouten. Met de komst van BIM360Field in het werkveld is het 3D model direct op de bouwplaats beschikbaar BIM360FIELD is een zeer nuttig en succesvol hulpmiddel, welke bijdraagt aan de kwaliteit, veiligheid en het efficiënter bouwen.”

Een van de functies in BIM360Field is de mogelijkheid om de  wapeningsfasering  in 3D weer te geven. Hierdoor is het voor alle bouwplaatsmedewerkers snel inzichtelijk hoe de wapening is opgebouwd. Lagen, in de door kantoor Jakarta gemaakte wapeningsmodellen, kunnen met eenvoudige selectietools virtueel worden opgebouwd. “In feite maak je zo een simulatie van de bouw van de wapeningsconstructie in de tijd, de 4D-simulatie.” Door de digitale keuringsfunctie worden nu ook de tussentijdse controles vastgelegd.

De gemodelleerde wapening en buigstaten zijn exact van hetgeen wat er buiten gerealiseerd dient te worden. Dit vraagt echter ook meer inspanning en controle in de ontwerpfase om fouten in het 3D model te voorkomen.

Arjan: “De praktijktoepassing wordt eind april 2016 geëvalueerd. Dan willen we aantonen dat we met behulp van BIM360Field inclusief de 3D modellen, ons werk op de bouwplaats nog beter en efficiënter kunnen uitvoeren.” 

Voor meer informatie:
Arjan Alberink (+31 (0)6 15 879 555; e-mail: arjan.alberink@bam.nl)
Wout van Hees (+31 (0)6 22 414 218; e-mail: wout.van.hees@bam.nl)