Water works in Driebergen-Zeist

19 February 2018 00:00

Why is there so much water in the construction pit of the Driebergen-Zeist station area? ‘We need this water to have enough water pressure to keep the sheet piling up straight while we excavate the sand,’ is what Jorien Batterink (area management specialist) wrote on the facebook page for the station area.

This encouraged journalists of the Utrecht section of the national AD newspaper to write an article about this: New southern square of Driebergen-Zeist station level for a while. In the article, Jorien explained that this pool of water is actually a construction pit that we gradually fill with water under controlled conditions.

From a construction pit to a bath tub
The construction pit will eventually form the southern part of the Driebergen-Zeist station square. This station square will run underneath four new tracks that are still to be installed. Jorien: ‘We cut up the square into two construction pits. The part we're working on now will be ready within seven months. After this, the northern part of the station square will follow, and we'll also use water to work for us here.’

Just a bit greener
The location of the Driebergen-Zeist station, amidst farmland, was the reason to design this station area to be just a bit greener and a bit smarter. ‘Where possible, ProRail is going to relocate the trees surrounding the station and, where this isn't possible, new trees will be planted to replace them,’ said Jorien. ‘This will not only make the station a public transport hub, but a pleasant and safe social space as well.’

Sustainability plays an important role in this. Jorien: ‘We're fitting out the platform roofs with solar panels. And we're using Low Energy Asphalt Concrete (LEAB in Dutch) as well as sustainable concrete mortar.’ The station area will be completely ready for use in early 2020.